Μέλαθρον Αγωνιστών της ΕΟΚΑ - Κέντρο Αποκατάστασης - Κύπρος

Home Διοικητικό Συμβούλιο Βιογραφικό Ανδρέα Αγγελόπουλου

Βιογραφικό Ανδρέα Αγγελόπουλου

Ο κ. Ανδρέας Αγγελόπουλος γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1936. Το 1954 αποφοίτησε από την Εμπορική Ακαδημία Λεμεσού και άρχισε σπουδές δι΄ αλληλογραφίας στο School of Accountancy στο Λονδίνο, τις οποίες διέκοψε το καλοκαίρι του 1955, λόγω της συμμετοχής του στον Αγώνα της ΕΟΚΑ.

Με την μύηση του στον  Αγώνα της ΕΟΚΑ τον Απρίλιο του 1955 αναλαμβάνει ως υπεύθυνος της εργαζόμενης νεολαίας. Τον Ιούνιο του 1955 ανέλαβε και ως Κεντρικός Σύνδεσμος της ΕΟΚΑ στην πόλη και επαρχία Λεμεσού. Με την κάθοδο του Διγενή στη Λεμεσό τον Ιούνιο του 1956 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα διανομής της αλληλογραφίας του Αρχηγού και στη συνέχεια ανέλαβε και ως υπεύθυνος της νεολαίας του τομέα Λεμεσού. Συνελήφθηκε το Δεκέμβριο του 1956 και οδηγήθηκε στα Ανακριτήρια της Ομορφίτας, όπου υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς, όπου και παρέμεινε κρατούμενος μέχρι το Σεπτέμβρη του 1957, οπότε και απολύθηκε.

Μετά την απόλυσή του ανέλαβε και πάλι ως υπεύθυνος νεολαίας. Τον Μάιο του 1958 ανέλαβε ως αντικαταστάτης του τομεάρχη Λεμεσού, Δήμου Χατζημιλτή. Με το ξέσπασμα της Τουρκικής θηριωδίας ανέλαβε ως υπεύθυνος για την ασφάλεια της πόλης της Λεμεσού. Τον Αύγουστο του 1958 συνελήφθηκε για δεύτερη φορά και οδηγήθηκε στα Ανακριτήρια της Ομορφίτας, όπου υπέστη για δεύτερη φορά απερίγραπτα βασανιστήρια. Από εκεί μεταφέρθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 1958 στα Κρατητήρια Πολεμίου και αργότερα στο Μάμμαρι, όπου κρατήθηκε μέχρι τη λήξη του Αγώνα.

Ο κύριος Αγγελόπουλος υπήρξε  ιδρυτικό μέλος του αθλητικού σωματείου «ΑΠΟΛΛΩΝ» Λεμεσού, τον Φεβρουάριο του 1954. Κατά την περίοδο του 1960-1963 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «ΑΠΟΛΛΩΝΑ».

Επιπρόσθετα υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Αγωνιστών Πόλεως και Επαρχίας Λεμεσού -ΣΑΠΕΛ (Δεκέμβριος 1960) και ακολούθως διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του από το 1987 μέχρι και το 1993.

Σε συνέχεια της ενεργούς τους δράσης, υπήρξε οραματιστής και Ιδρυτικό μέλος του Μελάθρου Αγωνιστών της ΕΟΚΑ το 1990, όπου και εξελέγη πρόεδρος του Μελάθρου από το 1991 μέχρι και το 2015. Μέχρι και σήμερα, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Πρόεδρος του Μελάθρου Αγωνιστών της ΕΟΚΑ, θέση την οποία θα κατέχει εφ‘ όρου ζωής.

Επιπλέον, έχει συμβάλει στη δημιουργία του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59 (ΣΙΜΑΕ), όπου και διορίστηκε ως πρόεδρος από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 1993. Τη θέση κατείχε μέχρι τον Ιούνιο του 2005.

Τέλος, το 1997 συνέβαλε στη δημιουργία του Ιδρύματος Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59 και το Δεκέμβριο του 2005 εκλέχθηκε πρόεδρος του.