Μέλαθρον Αγωνιστών της ΕΟΚΑ - Κέντρο Αποκατάστασης - Κύπρος

Home Υπηρεσίες Υγείας Κλινική Διατροφή και Διαιτολογία

ΤΜΗΜΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ

Η διατροφική υποστήριξη σε ένα Κέντρο Αποκατάστασης, όπως το Μέλαθρον Αγωνιστών της ΕΟΚΑ, αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη φροντίδα και αποκατάσταση των ασθενών που βρίσκονται αντιμέτωποι με απρόβλεπτες καταστάσεις και σωματικούς περιορισμούς. Οι ασθενείς αυτοί, εκτός από τις προϋπάρχουσες παθήσεις τους, πιθανόν να αντιμετωπίζουν προσωρινές ή μόνιμες αναπηρίες λόγω ατυχημάτων ή άλλων αιτίων. 

 Η κλινική διατροφική υποστήριξη σε αυτήν την περίοδο έχει πολλαπλούς στόχους:  

 • Ανάκαμψη και Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος: Η σωστή διατροφή βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών, βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν καλύτερα τυχόν λοιμώξεις ή επιπλοκές. 
 • Συντήρηση της Φυσιολογικής Κατάστασης: Οι ασθενείς που βρίσκονται σε περίοδο αποκατάστασης χρειάζονται επαρκή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για τη συντήρηση της καλής τους κατάστασης. 
 • Αντιμετώπιση Ενδεχόμενων Διατροφικών Προβλημάτων: Οι ασθενείς με περιορισμένη κινητικότητα ενδέχεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως απώλεια βάρους, δυσκολία στην κατάποση ή προβλήματα με την παραγωγή ενέργειας. 
 • Υποστήριξη της Ψυχολογικής Ευεξίας: Η προώθηση μιας υγιούς διατροφής μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ψυχολογικής ευεξίας των ασθενών, βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
   

Η κλινική διατροφή και διαιτολογία παίζουν σημαντικό ρόλο στον νοσοκομειακό χώρο, ιδίως σε κέντρα αποκατάστασης, παρέχοντας οφέλη τόσο για τους ασθενείς όσο και για το σύστημα υγείας. Ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς, ο κλινικός διαιτολόγος συνεργάζεται στενά με την ιατρική ομάδα για να προσαρμόσει τη διατροφή σε συγκεκριμένες καταστάσεις και ανάγκες αποκατάστασης. Ορισμένα από τα οφέλη περιλαμβάνουν:  

 1. Επανόρθωση και Αποκατάσταση: Η διαιτολογία μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη επανόρθωση και αποκατάσταση των ασθενών μετά από εγχειρήσεις, τραύματα ή άλλες υγειονομικές παρεμβάσεις. Η παροχή των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών είναι ουσιώδης για την ανάκαμψη των ιστών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
 1. Διαχείριση Χρόνιων Παθήσεων: Σε περιπτώσεις όπου οι ασθενείς αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτης ή καρδιαγγειακά νοσήματα, η διαιτολογία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση τους. Η προσαρμογή της διατροφής μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο της γλυκόζης, την πίεση του αίματος και άλλες παραμέτρους υγείας.
 1. Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής: Μια ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η κατάλληλη διατροφή μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια, να βελτιώσει τη διάθεση και να ενισχύσει τη γενική ευεξία.
 1. Πρόληψη Επιπλοκών: Η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη διαφόρων επιπλοκών, όπως η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, ο σωματικός εξευγενισμός και άλλα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από μια ανεπαρκή διατροφή.
 1. Συνεργασία μεταξύ Επαγγελματικών Ομάδων: Οι διαιτολόγοι συνεργάζονται με τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας για να διασφαλίσουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη φροντίδα του ασθενούς.

Το Μέλαθρον Αγωνιστών της ΕΟΚΑ εργάζεται σκληρά για να παρέχει εξειδικευμένη κλινική διαιτολογική φροντίδα που προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ασθενούς. 

 Η Κλινική Διαιτολόγος και Διατροφολόγος του Μελάθρου Αγωνιστών της ΕΟΚΑ είναι η Άννα Κορτέση και είναι εγγεγραμμένη στο ΓεΣΥ ως Άλλοι Επαγγελματίες Υγείας – Κλινικός Διαιτολόγος. 

Για περισσότερες πληροφορίες

Επικοινωνήστε μαζί μας.

Συμπληρώνοντας την πιο κάτω φόρμα με τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας.